Nieuws
Praktijk de Hoofdzuster en Corona
Helaas, ook wij mogen nog steeds niet masseren.
Wat kunnen we wel doen?
Heb je klachten van hoofdpijn en wil je er vanaf? Neem dan toch gewoon contact op met Desiree of Anja. Je hoofdpijn kan namelijk verschillende oorzaken hebben:
- Hormonale veranderingen ; overgang, Menopauze, starten of stoppen met de pil, zwangerschap. Door hormonale veranderingen kan hoofdpijn ontstaan maar ook migraine. De Hoofdzuster is BIG geregistreerd verpleegkundige met jarenlange ervaring op het gebied van hormonen en hoofdpijn.
- Houding; ouder worden, thuis werken en geen goede werkplek, spier- en gewrichtsklachten door overgang.
- Stress
Hoe kunnen wij je helpen?
- Als de oorzaak hormonaal is kunnen we je helpen via een consult. Welke klachten heb je en hoe kunne we je hormonen weer in balans brengen. Samen zoeken we naar een oplossing hiervoor, waar jij je ook goed bij voelt. Bovendien leggen we je uit hoe je hormonen/cyclus werken en welke invloed dit heeft op je hoofdpijn/migraine.
- Massages mogen we iet geven, maar we kunnen wel kijken wat wel mogelijk is. Door een gesprek over je klachten ne je achtergrond kun we je oefeningen online geven en laten zien hoe je jezelf kunt masseren.
- Wat kun je doen om meer ontspanning te brengen in je lijf en je leven.
Wacht niet langer en trek aan de bel. Wij kunnen je helpen.
We beschikken ook op een groot netwerk om te verwijzen.

Wat is de overgang precies?
De overgang is de tijd in het leven van een vrouw waarin zij van haar vruchtbare- naar haar onvruchtbare periode gaat. Wanneer de overgang start en hoe die periode verloopt is voor elke vrouw verschillend. Maar vanaf een jaar of 40 is het normaal dat de eierstokken op een lager pitje gaan draaien, waardoor de hormoonbalans verandert.
Het lichaam moet aan die nieuwe balans wennen en dat duurt 7-10 jaar. Bij 80% van de vrouwen gaat dat proces gepaard met diverse klachten en ongemakken. En bij 33% van deze groep verstoort de overgang het dagelijks leven zo heftig dat normaal functioneren niet of nauwelijks mogelijk is. Op het woord overgang blijkt vaak nog een taboe te rusten en dat is jammer want er is goed iets te doen aan overgangsklachten.
Klachten die tijdens de overgang kunnen ontstaan, zijn:
- Lichamelijk: opvliegers, nachtelijk zweten, menstruele klachten en veranderingen, hartkloppingen, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, opgeblazen gevoel, gewichtstoename, urineverlies, droge slijmvliezen (o.a. de vagina), duizeligheid, misselijkheid, brandende tong
- Mentaal: wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, moeite met concentreren, geheugenverlies, stress, nervositeit, angst- en paniekgevoelens, overspannenheid, depressieve gevoelens, slapeloosheid, vermoeidheid, futloosheid
- Seksueel: meer of minder zin in seks, vaginale klachten (o.a. vaginale droogheid) en pijn bij het vrijen
- Uiterlijke veranderingen: je huid veranderd (o.a. droge huid), haarverlies, dunner/droger haar, overmatige beharing (o.a. bovenlip en kin). Je lichaam veranderd van vorm en je borsten kunnen minstens een cupmaat groeien
Vanwege de hormoonveranderingen in de overgang hebben vrouwen bovendien een verhoogd risico het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking.
Maak een afspraak in Doorn voor uw overgangsklachten
Bijeenkomst Hoofdpijnnet 3 november Utrecht
Iedere cyclus weer migraine? Je bent de enige niet!
Twee tot 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben migraine. Afhankelijk van de leeftijd lijden 2 à 3 keer zoveel vrouwen als mannen aan migraine. De aanvallen zijn vaak rondom de menstruatie. Hormonen lijken dus bepalend en van grote invloed op het ziektebeeld van migraine.
Deel uw ervaringen
Migraine kan ingrijpende gevolgen hebben op je sociale leven en dat van je directe omgeving. Wat is er dan prettiger om eens met anderen te praten en ervaringen uit te wisselen? Hoofdpijnnet organiseert daarom op zaterdagochtend 3 november in Utrecht een bijeenkomst over hormonale migraine. Tijdens deze bijeenkomst zijn twee Care For Women –verpleegkundigen aanwezig om hun kennis te delen en antwoord te geven op vragen. Daarnaast kun je ervaringen uitwisselen met vrijwilligers van Hoofdpijnnet en met elkaar.

Migraine en depressie
In de laatste Hoofdzaken een artikel hierover. In het kort;
Migraine en depressie hebben een link. Psychiater i.o. Louter deed hiernaar onderzoek. Hij promoveerde op het onderzoek en bracht 2500 migraine patiënten in kaart. Van hen bleek 44% te voldoen aan de criteria voor depressie, tegenover 20% van de algemene bevolking. Hij ontdekte ook dat migraine patiënten die veel aanvallen hebben gevoeliger zijn voor depressie.
Hij concludeert ook dat migraine patiënten bij wie het aanraken van de huid tijdens een aanval pijnlijk is, een grotere kans hebben dat hun migraine chronisch wordt (meer dan de helft van de maand hoofdpijn hebben)
Die gevoeligheid van de huid wordt Allodynie genoemd en is als het ware een verlengstuk van de hoofdpijn. Dit is te vergelijken met pijn in je arm tijdens een hartinfarct. De relatie tussen Allodynie en chronische migraine betekend waarschijnlijk dat frequent optreden van migraine aanvallen het brein gevoeliger maakt voor een volgende aanval.

Workshop hand- of voetmassage
Wij geven workshops hand- en voetmassage. Heerlijk ontspannend en werkend op de reflexen in handen en voeten.
Onze handen hebben 27 spieren en 26 botjes en natuurlijk zenuwen vooral in de vingertoppen.. Onze handen gebruiken we dagelijks om te strelen, schoon te maken, lichamelijk arbeid te verrichten en achter de PC/Laptop niet te vergeten. Ze worden dus behoorlijk belast. Vooral de vingertoppen zijn erg gevoelig. De muis van de hand het minst gevoelig. Dan zijn er ook nog mensen die artrose of reuma hebben die veel klachten veroorzaken. Massage houd de handen soepeler.
De handen hebben ook reflexpunten die corresponderen met organen en klieren in het lichaam.Deze therapie wordt al jaren toegepast door Egyptenaren, Indianen en Chinezen.
Er is een massage die ontspant en ook zorgt voor soepelheid van de handen. Belast je je handen veel en zijn ze stijf? Dan kun je kiezen voor een wat steviger massage.
De energetische handmassage is erg geschikt voor mensen die moeilijk kunnen ontspannen.
- Makkelijk toepasbaar
- Minder bedreigend
- Effectief als het gaat om ontspanning
- Kan in elke houding
- Kan op elke plek
- Aandacht
- Ontspanning
- Vrijkomen van endorfinen
- Deze massage is als losse massage te boeken of als extra naast een massage .
- Het is ook mogelijk dat wij de massage geven aan een bedrijf of instelling.
- Ook een workshop handmassage geven is mogelijk. Zo leer je zelf aan anderen een handmassage te geven. Fijn om te doen als je in een zorginstelling werkt. Leuk als team-uitje/activiteit, met vriendinnen. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Presentatie Hoofdpijnnet
Voor Hoofdpijnnet(voorheen Hoofdpijnvereniging) hebben wij 17 januari een presentatie gehouden.
Hoofdpijn en migraine zijn 2 verschillende aandoening. Migraine is geen hoofdpijn, zeggen de neurologen, maar een hersenaandoening. Hormonale hoofdpijn en migraine zijn altijd gekoppeld aan je cyclus. Soms ben je 2 maal per maand de klos. Het kan rond je menstruatie, maar ook rond de eisprong. Als je meer richting de overgang gaat en dus meer last hebt van hormonale schommelingen kun je vaker en heviger aanvallen krijgen. Hormonale migraine is heviger en moeilijker te behandelen.

Tarieven
Met ingang van 1 januari 2018 wijzigen de tarieven.
De prijs wordt verhoogd naar €47,50 per behandeling.

Vitamine B2 en migraine
Vitamine B2 tegen migraine; Hoofdzaken is het mooie blad van Hoofdpijnnet(voorheen de hoofdpijnvereniging). Informatief voor patiënten en zorgverleners die meer over hoofdpijn willen weten. In de laatste editie een artikel over Vitamine B2 en hoofdpijn/migraine.
Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks gebruik van een hoge dosering van 400 mg vitamine B2 voor een vermindering van het aantal migraine aanvallen kan zorgen. Gemiddeld nemen de aanvallen af met 56%. Neuroloog Emile Couturier(Neuroloog en hoofdpijnexpert)Boerhaave Amsterdam heeft er goede ervaringen mee.Lees meer

Scholing de Hoofdzuster
De Hoofdzuster blijft op de hoogte van laatste behandelingen en ontwikkelingen.
Vrijdag 6 oktober hebben we in de ochtend een masterclass gevolgd van de Werkgroep Hoofdpijnverpleegkundigen. Zij zijn werkzaam op de Hoofdpijnpoli’s die aangesloten zijn bij de VNHC(Vereniging Nederlandse Hoofdpijn Centra).
- ICHD ΙΙΙ classificatie(International Classification of Headache Disorders)
- Migraine en Hart- en Vaatziekten
Middag:
- mogelijke veroorzakers chronische hoofdpijn
- migraine en depressie; kip en het ei
- de rol van de psychiater bij chronische pijn
- revalidatie bij de VNHC
- zelfmanagement
- chronische hoofdpijn terug in de 1e lijn?(1e lijn is zorg waar je geen verwijzing voor nodig hebt)
Het was een hele mooie dag, waarin we veel informatie hebben gekregen om toe te passen in de praktijk.

Aanraken via Shantala massage
Een cliënt met een verstoord lichaamsbewustzijn beschouwt een lichaamsdeel niet langer als onderdeel van het eigen lichaam. Zoiets kan bijvoorbeeld optreden na een beroerte: de patiënt beziet zijn arm en ontkent dat deze bij hem hoort. Neuropsygologe Haike van Stralen, verbonden aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht Hersencentrum, doet onderzoek naar lichaamsbewustzijn. In het Amerikaanse tijdschrift Cognition concludeert zij dat aangename aanrakingen op bijvoorbeeld de arm grote, positieve invloed heeft op het lichaamsbewustzijn. Haar artikel is in het huidige nummer van het prestigieuze Nature bestempeld als research highlight.
